شماره بهره برداری ۱۹۰۴۲۴_۳

به اشتراک بگذارید
مواد غذایی محرک پسوریازیس

با مواد غذایی محرک پسوریازیس آشنا شوید

اگر به بیماری پسوریازیس مبتلا هستید، بهتر است بدانید که یکی از راهکارهای مؤثر برای جلوگیری از تشدید وخامت این بیماری دوری از عوامل محرّک است. بیماری پسوریازیس از عوامل بسیاری تأثیر می‌پذیرد که از میان آن‌ها می‌توانیم به آب‌وهوای نامساعد، استرس شدید و برخی مواد غذایی اشاره کنیم. در مقاله حاضر برخی از مواد غذایی محرک پسوریازیس، معرفی شده‌اند. البتّه مواد و رژیم‌های غذایی دیگری نیز هستند که در کنار دارودرمانی می‌توانند نقش به‌سزایی در کاهش علائم و بهبود بیماری پسوریازیس داشته باشند.

مواد غذایی‌ای که در فهرست زیر معرفی شده‌اند، به احتمال بسیار زیاد بر تشدید علائم پسوریازیس مؤثر هستند؛ اما ضرورتاً بر تمام بیماران تأثیر یکسان ندارند.

خوراکی‌های ممنوع برای بیماران مبتلا به پسوریازیس

اگر به بیماری پسوریازیس مبتلا هستید، از مصرف مواد غذایی‌ای که باعث بروز التهاب در بدن می‌شوند باید خودداری کنید. التهاب و واکنش سیستم ایمنی به آن نقش بسیار مؤثری در تشدید این بیماری دارند.

  • گوشت قرمز و لبنیات

گوشت قرمز، لبنیات و حتی تخم‌مرغ حاوی یک نوع اسید چرب غیراشباع به نام آراکیدونیک اسید هستند. نتایج حاصل از بسیاری از تحقیقات نشان داده‌اند که فرآورده‌های جانبی آراکیدونیک اسید می‌توانند بروز علائم پسوریازیس را تشدید کنند و وخامت بیماری را افزایش دهند.

در صورت ابتلا به بیماری پسوریازیس از مصرف گوشت قرمز (خصوصاً گوشت گوساله)، سوسیس، بیکن و دیگر محصولات گوشتی فرآوری‌شده، تخم‌مرغ و فرآورده‌های آن خودداری کنید.

  • گلوتن

سلیاک یک نوع بیماری خودایمنی است که در واکنش به پروتئین گلوتن بروز پیدا می‌کند. نتایج تحقیقات نشان داده‌اند که در بدن افراد مبتلا به پسوریازیس، تراکم نشان‌گرهای حساسیت به گلوتن افزایش می‌یابد. در صورتی که به پسوریازیس مبتلا هستید و نسبت به گلوتن نیز حساسیت دارید، از مصرف مواد غذایی حاوی گلوتن باید خودداری کنید.

برخی از مواد غذایی حاوی گلوتن عبارتند از گندم و مشتقات آن، چاودار، جو و مالت، پاستا، نودل و نان‌های حاوی گندم، چاودار، جو و مالت، برخی سس‌ها و ادویه‌ها، آبجو و نوشیدنی‌های حاوی مالت.

  • مواد غذایی فرآوری‌شده

مصرف بی‌رویه مواد غذایی فرآوری‌شده و پرکالری می‌تواند منجر به چاقی شود که یک سندرم متابولیک است و اختلال‌ها و بیماری‌های دیگری را نیز در پی خواهد داشت. چاقی در افراد باعث بروز التهاب می‌شود و التهاب نیز باعث تشدید وخامت بیماری خواهد شد.

اگر به بیماری پسوریازیس مبتلا شده‌اید، مواد غذایی زیر را از رژیم خود حذف کنید:

  • گوشت فرآوری‌شده
  • محصولات غذایی بسته‌بندی‌شـده (غیرتازه)
  • میوه و سبزیجات کنسروی
  • هر نوع ماده غذایی فرآوری‌شده که حاوی مقدار زیادی شکر، نمک و چربی باشد.

 

  • صیفی‌جات

یکی از مؤثرترین و مهم‌ترین خوراکی‌های محرّک و تشدیدکننده بیماری پسوریازیس، صیفی‌جات هستند. صیفی‌جات حاوی مقدار زیادی سولانین می‌باشند که بر فرآیند هضم غذا در دستگاه گوارش تأثیر می‌گذارند و می‌توانند باعث بروز التهاب شوند. در دوران ابتلا به بیماری پسوریازیس، از مصرف گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، بادمجان، فلفل پرهیز کنید.

  • الکل

وخامت بیماری پسوریازیس که یک اختلال خودایمنی به شمار می‌آید، به سلامت سیستم ایمنی بدن وابسته است. پزشکان و پژوهشگران بر این باورند که الکل یک ماده محرّک برای بیماران پسوریازیس می‌باشد و بر مسیرهای مختلف سیستم ایمنی تأثیر منفی می‌گذارد. اگر به بیماری پسوریازیس مبتلا هستید، مصرف الکل را به حداقل برسانید.

مواد غذایی مجاز برای بیماران مبتلا به پسوریازیس

رژیم‌های غنی از مواد غذایی ضدالتهابی می‌توانند نقش به‌سزایی در تسکین شدت و وخامت بیماری پسوریازیس داشته باشند.

  • میوه و سبزیجات

تقریباً تمام رژیم‌های غذایی ضدالتهابی حاوی میوه‌جات و سبزیجات هستند. میوه­ها و سبزیجات حاوی مقادیر زیادی آنتی‌اکسیدان می‌باشند و استرس اکسیداتیو و التهاب را در بدن تسکین می‌دهند. برای افرادی که بدن آن‌ها دچار التهاب است و همچنین، برای بیماران مبتلا به پسوریازیس، رژیم‌های غذایی غنی از میوه‌ها و سبزیجات توصیه می‌شود.

در صورتی که به پسوریازیس مبتلا هستید، مواد غذایی مانندکلم بروکلی، گل کلم (سفید) و کلم بروکسل ، سبزیجات برگ‌سبز مثل کلم پیچ سبز، اسفناج)، انواع توت‌ها مثل بلوبری، توت‌فرنگی و تمشک آلبالو، انگو و دیگر میوه‌های تیره‌رنگ را در وعده‌هایتان بگنجانید.

  • ماهی چرب

اگر ماهی‌های چرب را در رژیم غذایی خود بگنجانید، در هر وعده مقدار قابل‌ملاحظه‌ای امگا ۳ به بدن شما می‌رسد که نقش ضدالتهابی دارد. مصرف امگا ۳ نقش بسیار مؤثری در کاهش سطح ترکیبات التهابی در بدن ایفا می‌کند و در نتیجه می‌تواند از میزان التهاب بکاهد.

انواع ماهی‌هایی که برای بیماران مبتلا به پسوریازیس توصیه می‌شوند، عبارتند از ماهی سالمون (تازه یا کنسروی)، ساردین، قزل‌آلا و کاد.

شایان ذکر است که برای اثبات ارتباط میان مصرف امگا ۳ و بهبود علائم پسوریازیس به تحقیقات بیشتر و کامل‌تری نیاز است.

  • روغن‌های بی‌ضرر

برخی از روغن‌های گیاهی، همانند ماهی‌های چرب، حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب ضدالتهابی می‌باشند. بیماران مبتلا به پسوریازیس باید روغن‌هایی را برای مصرف انتخاب کنند که حاوی درصد بالایی از امگا ۳ و امگا ۶ باشند.

در صورتی که به پسوریازیس مبتلا هستید، انواع روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن تخم کتان برای شما مناسب خواهند بود.

  • مکمّل‌های مغذّی

در سال ۲۰۱۳ یک تحلیل جامع روی تحقیقات مختلف به انجام رسید و مشخص شد برخی مکمّل‌های مغذّی می‌توانند نقش به‌سزایی در کاهش التهاب در بدن بیماران مبتلا به پسوریازیس داشته باشند. روغن ماهی، ویتامین دی، ویتامین ب-۱۲ و سلنیوم از جمله ترکیبات مکمّل و مغذّی هستند که برای این قبیل بیماران توصیه می‌شوند.

مکمّل‌هایی که حاوی ترکیبات فوق‌الذکر باشند در کاهش بسامد و شدّت عود بیماری بسیار مؤثر خواهند بود.

Leave a Comment