شماره بهره برداری ۱۹۰۴۲۴_۳

به اشتراک بگذارید
افتادگی پلک

افتادگی پلک (پتوز) چیست + علل و راه های درمان

اگر چشمان افتاده‌ای دارید، میتواند ناشی از یک  بیماری به نام افتادگی پلک یا پتوز باشد. پتوز، خود می‌تواند ناشی از بیماری های عصبی جدی یا سکته و تومور مغزی یا  حتی دلایل ژنتیکی باشد. در هر صورت اگر حس می‌کنید افتادگی پلک دارید، باید این مشکل را جدی بگیرید و سریعا به پزشک مراجعه کنید. اما افتادگی پلک چیست و چگونه آن را تشخیص دهیم؟ افتادگی پلک یک مشکل رایج زیبایی و حتی بینایی در سراسر جهان است. افتادگی تا زمانی که با مردمک چشم برخوردی نداشته باشد اختلالی در بینایی فرد ایجاد نمیکند اما برای بسیاری افراد بخصوص افراد کم سن و سال تاثیری که افتادگی پلک در زیبایی ایجاد می‌کند می‌تواند ناراحت کننده باشد.

بسته به دلیل افتادگی پلک و شدت آن، روش‌های درمان متفاوتی نیز وجود دارد. در ادامه علل افتادگی پلک را بررسی کرده، سپس روش‌های درمان یا بلفاروپلاستی پلک بالا و پایین را معرفی می‌کنیم.

افتادگی پلک یا پتوز چیست؟

بر اساس مقاله‌ای از سایت aao.org پتوز بیماری است که در آن پلک بالایی روی چشم می‌افتد. پلک ممکن است فقط اندکی آویزان شود ، یا به حدی شدید باشد که مردمک چشم را بپوشاند (نقطه سیاه در مرکز چشم شما که نور را به داخل می دهد). پتوز می تواند بینایی طبیعی را محدود یا حتی به طور کامل از بین ببرد. کودکان و بزرگسالان می توانند دچار پتوز شوند. خوشبختانه این بیماری قابل درمان است.

افتادگی پلک به معنای افتادگی بیش از حد پلک فوقانی است. لبه پلک فوقانی ممکن است پایین تر از حد معمول باشد (پتوز) یا ممکن است پوست اضافی در پلک بالایی وجود داشته باشد (درماتوکالازیس). افتادگی پلک اغلب ترکیبی از هر دو حالت است این مشکل پتوز نیز نامیده می شود.

چه کسانی دچار افتادگی پلک می شوند؟

هر کسی ممکن است دچار افتادگی پلک شود و تفاوت قابل توجهی در شیوع  ان مشکل بین زن و مرد یا بین قومیت ها وجود ندارد. با این حال، به دلیل روند طبیعی پیری، بیشتر در افراد مسن شایع است. عضله بالابرنده مسئول بلند کردن پلک است. با افزایش سن، آن عضله می تواند کشیده شود و در نتیجه باعث افتادن پلک شود.

البته به خاطر داشته باشید که افراد در هر سنی ممکن است تحت تاثیر این بیماری قرار گیرند. حتی گاهی اوقات نوزادان با این مشکل به دنیا می آیند، البته این اتفاق نادر است. گاهی اوقات علت دقیق ناشناخته است، اما گاهی اوقات ممکن است به دلیل تروما باشد. همچنین می تواند ناشی از مشکلات  عصبی باشد.

شایع ترین علت پتوز مادرزادی این است که عضله بالابرنده به درستی رشد نمی کند. کودکانی که پتوز دارند نیز ممکن است دچار آمبلیوپی شوند که معمولا به عنوان تنبلی چشم شناخته می شود. این اختلال همچنین می تواند دید آنها را به مشکل بیندازد و محدود کند.

پتوز در کودکان

علائم افتادگی پلک چشم چیست؟

در mountsinai.org می‌خوانیم: زمانی که افتادگی فقط در یک چشم باشد، با مقایسه دو پلک به راحتی قابل تشخیص است. زمانی که افتادگی در هر دو طرف پلک اتفاق می افتد، یا اگر فقط یک مشکل جزئی وجود داشته باشد، تشخیص افتادگی سختتر است. مقایسه میزان فعلی افتادگی با مقدار نشان داده شده در عکس های قدیمی ممکن است به شما در تشخیص پیشرفت مشکل کمک کند.

برای تشخیص درست و علت افتادگی پلک باید به پزشک مراجعه کرد. اما باید با علائم آشنا باشید تا در صورت مشاهده سریعا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی از این علائم اشاره می‌کنیم

  • عدم هماهنگی پلک‌های بالایی
  • بالا بردن سر به عقب و شانه به بالا در کودکان
  • تومورها و مشکلات چشمی بخصوص در کودکان
  • تاری دید بخصوص در یک چشم
  • لوچ شدن چشم‌ها بخصوص در کودکان
  • مشکلات خشکی چشم یا ترشح اشک چشم
  • درد در اطراف چشم که باعث میشود چشمان شما خسته به نظر برسد.

روش تشخیص افتادگی پلک چگونه است؟

بهترین روش درمان افتادگی پلک و تشخیص و انتخاب روش مناسب برای درمان مراجعه به یک پزشک متخصص و ماهر است تا زیبایی و سلامت خود را به دست آورید. پزشک با اندازه گیری پلک و چشم بیمار در حالت باز به کمک ابزار دقیق می‌تواند میزان افتادگی را اندازه‌گیری کند.

پزشک شما احتمالا یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و از شما در مورد سابقه پزشکیتان می پرسد. هنگامی که توضیح دادید که پلک‌هایتان چه مدت است دچار افتادگی شده است، پزشک آزمایش‌هایی را برای یافتن علت مشکل انجام می‌دهد.

پزشک ممکن است یک معاینه با لامپ را انجام دهد تا بتواند با کمک نور با شدت بالا، چشم شما را از نزدیک ببیند. ممکن است چشمان شما در این معاینه کمی اذیت شود.

یکی دیگر از معایناتی که می توان برای تشخیص مشکلاتی مانند افتادگی پلک استفاده کرد، تست تنسیلون است. پزشک شما ممکن است دارویی به نام تنسیلون، که به طور کلی به عنوان ادروفونیوم شناخته می شود، به یکی از رگ های شما تزریق کند. ممکن است از شما خواسته شود که پاهای خود را ضربدری و باز کنید یا چند بار بایستید و بنشینید. سپس پزشک شما را تحت نظر خواهد گرفت تا ببیند آیا تنسیلون قدرت عضلانی شما را بهبود می بخشد یا خیر. این روش به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا بیماری به نام میاستنی گراویس باعث افتادگی پلک می شود یا خیر.

تفاوت افتادگی پلک چشم و پف چشم در چیست؟

برخی اوقات سایر بیماری‌ها با افتادگی پلک اشتباه گرفته می‌شوند. برای مثال پف پلک می‌تواند با افتادگی پلک اشتباه گرفته شود. در حالی که پف پلک ناشی از چربی پشت پلک است اما افتادگی یا پتوز ناشی از سایر از عواملی است که گفته شد.

دلیل افتادگی پلک چیست؟

افتادگی پلک می‌تواند دلایل بسیاری داشته باشد. برای مثال دلایل عصبی بسیار رایج است و درمان افتادگی پلک عصبی نیز روش‌های متفاوتی دارد. در ادامه مهمترین دلایل پتوز را به صورت خلاصه بررسی می‌کنیم.

بالا رفتن سن

بالا رفتن سن یکی از علل شایع افتادگی پلک است. شاید بتوان گفت چروک شدن پوست و البته تاثیر طولانی مدت جاذبه بر پوست اطراف چشم باعث به وجود آمدن این پدیده است.

افتادگی پلک در زمان پیری و کهولت سن عجیب و نازیبا نیست. مشکل زمانی پیش خواهد آمد که این افتادگی به حدی باشد که باعث مشکل در بینایی فرد شود. در این صورت نیاز به درمان و عمل جراحی خواهد بود.

افتادگی پلک

 آسیب دیدگی علت افتادگی پلک در جوانی

آسیب‌های ناشی از تصادف‌های شدید یا حوادث شدید می‌تواند باعث ایجاد پتوز شود. در واقع این آسیب‌ها می‌تواند بر عصب‌های پلک اثر گذاشته و آنها را به صورت موقت و حتی دائمی فلج کند. حتی ممکن است به علت ترمیم یا عمل اورژانسی فرد دچار افتادگی پلک شود.

 جراحی چشم

ممکن است افتادگی پلک بر اثر انجام یک عمل چشمی به وجود آید. در واقع پتوز می‌تواند از عوارض یک عمل چشم باشد. البته پزشکان به اندازه‌ای حاذق هستند که این اتفاق کم پیش می‌آید اما احتمال آن وجود دارد. این اتفاق بعد از عمل آب مروارید، قرنیه، لیزیک، گلولکوم و … به علت جدا شدن عضله لواتوور چشم ممکن است اتفاق بیافتد.

 سکته یا تومور مغزی

سکته می‌تواند باعث اختلال در عملکرد برخی اندام‌ها شود. ممکن است بعد از سکته فرد دچار افتادگی پلک شود. تومور مغزی و سرطان نیز با ایجاد برخی اختلالات عصبی ممکن باعث ایجاد بیماری پتوز در برخی افراد شوند.

دلایل افتادگی پلک

دیستروفی عضلانی

بر اساس مقاله‌ای از سایت rarediseases.org اگرچه ژن معیوبی که باعث OPMD می شود از بدو تولد وجود دارد، علائم معمولاً تا بزرگسالی ، در سنین ۴۰ تا ۶۰ سالگی ظاهر نمی شوند. OPMD با ضعف پیشرونده برخی از عضلات اطراف چشم و گلو مشخص می شود و کمتر در نواحی لگن و شانه و عضلات بالاتنه و بازوها دیده می شود. میزان پیشرفت و علائم خاص مرتبط با OPMD حتی در مواردی از یک خانواده بسیار متفاوت است.

 میاستنی گراویس

شاید این بیماری با نام عجیب و غریبش تا به حال به گوشتان نخورده باشد. میاستنی گراویس یک بیماری خود ایمنی بدن است و روی ارتباط اعصاب و ماهیچه‌ها اثر می‌گذارد و می‌تواند علت افتادگی پلک در جوانی باشد.

در این حالت پتوز در فرد می‌تواند در طول روز دچار نوسان شود. حتی فرد دچار بینایی مضاعف می‌شود. این بیماری سایر قسمت‌های بدن را نیز تحت تاثیر قرار داده و درمان مشخصی ندارد. تغییر سبک زندگی و برخی داروها می‌تواند علائم میاستنی گراویس را بهبود بخشد.

 ژنتیک

یکی از علت های افتادگی پلک در جوانی این است که برخی به دلایل ژنتیکی به این بیماری دچار می‌شوند. خوشبختانه با جراحی به راحتی می‌توان مشکل را حل کرد. البته اگر نوزاد با پتوز متولد شود یا کودک در سنین پایین مبتلا به افتادگی پلک شود بهتر است درمان هر چه سریعتر صورت بگیرد، زیرا این بیمای اگر به صورت مادرزادی باشد و دیر درمان شود می‌تواند موجب تنبلی چشم یا تاری دید در کودک شود. یک جراحی ساده برای تقویت ماهیچه‌های چشم مشکل را حل خواهد کرد.

روش های درمان افتادگی پلک چگونه است؟

روش‌ها به دو دسته روش‌های جراحی و روش‌های غیرجراحی مثل ورزش‌ها، استفاده از دارو، ماساژ و …  تقسیم می‌شود که بر اساس تشخیص پزشک روش درست باید انتخاب شود.

عمل جراحی

پزشک ممکن است جراحی پتوز را انتخاب کند. در طی این روش، عضله بالابرنده سفت می شود. این کار پلک را به سمت بالا و در موقعیت مورد نظر بالا می برد. برای کودکانی که پتوز دارند، پزشکان گاهی جراحی را برای جلوگیری از شروع تنبلی چشم (آمبلیوپی) توصیه می کنند.

اصولا در پتوز مادرزادی با افزایش سن تغییری در حالت چشم دیده نمی‌شود به همین دلیل جراحی زودهنگام بهتر خواهد بود و حتی جراحی می‌تواند از بیماری‌های چشمی کودک یا بیماری‌های گردن جلوگیری کند.

در بزرگسالان، پزشک در صورت شدت افتادگی تصمیم به جراحی می‌گیرد. اگر شدت افتادگی کم باشد و آسیبی به بینایی چشم نرسد اصولا سایر روش‌های درمانی یا روش‌های پیشگیری پیشنهاد می‌شود.

با این حال، خطراتی در روش جراحی وجود دارد، از جمله خشکی چشم، خراشیده شدن قرنیه و هماتوم. جایگزین دیگر، عمل “اسلینگ” است که در آن از عضلات پیشانی برای بالا بردن پلک ها استفاده می شود.

روش های طبیعی

برای کسانی که افتادگی پلک بسیار کمی دارند عمل جراحی پیشنهاد نمی‌شود. در اینصورت پزشک ترجیح می‌دهد با گذشت زمان و شدت یافتن افتادگی عمل را انجام دهد. در این صورت فرد باید دنبال روش های رفع افتادگی پلک بدون عمل جراحی باشد.  با انجام ورزش‌های خاص یا استفاده از برخی روش‌های درمانی به صورت موقت افتادگی را از بین ببرد مگر اینکه هدف از عمل زیبایی باشد. استفاده از درمان افتادگی پلک با زنجبیل و سایر مواد طبیعی نیز ممکن است.

عصای پتوز

عصای پتوز یک روش غیرجراحی است که شامل اضافه کردن یک ضمیمه به فریم عینک شما می شود. این چسب یا عصا با نگه داشتن پلک در جای خود از افتادگی جلوگیری می کند.

دو نوع عصای پتوز وجود دارد: قابل تنظیم و تقویت شده. عصاهای قابل تنظیم به یک طرف قاب ها وصل می شوند در حالی که عصاهای تقویت شده به دو طرف قاب ها متصل می شوند.

عصاها را می توان تقریباً روی همه انواع عینک نصب کرد، اما روی فریم های فلزی بهترین عملکرد را دارند. اگر به عصا علاقه دارید، با یک چشم پزشک یا جراح پلاستیک که با افرادی که پتوز دارند کار می کند، مشورت کنید.

عمل جراحی پتوز

آیا می توان از پتوز جلوگیری کرد؟

راه های پیشگیری برای جلوگیری از افتادگی پلک در اثر افزایش سن موثر هستند اما هیچ راهی برای جلوگیری از افتادگی پلک وجود برا اثر سایر دلایل ندارد. فقط دانستن علائم و معاینه منظم چشم می تواند به شما در مبارزه با این اختلال کمک کند. اگر متوجه شدید که فرزندتان دچار افتادگی پلک شده است، فوراً او را نزد پزشک ببرید تا تحت درمان و نظارت قرار گیرد.

از آنجایی که پتوز می تواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد، باید آن را جدی بگیرید. ممکن است بتوانید با مراجعه فوری به پزشک از بدتر شدن آن جلوگیری کنید.

افراد مبتلا به پتوز در زندگی روزمره چه مشکلاتی خواهند داشت ؟

افتادگی پلک معمولاً برای سلامتی مضر نیست. با این حال، اگر پلک‌های شما دید شما را مسدود می‌کند، باید تا زمانی که این بیماری درمان نشده است از رانندگی اجتناب کنید.

دیدگاه بلند مدت شما به علت افتادگی پلک بستگی دارد. بیشتر اوقات، این وضعیت فقط یک مسئله زیبایی است.

چشم انداز بلند مدت برای افراد مبتلا به پتوز چیست؟
افتادگی پلک معمولاً برای سلامتی مضر نیست. با این حال، اگر پلک‌های شما دید شما را مسدود می‌کند، باید تا زمانی که این بیماری درمان نشده است از رانندگی اجتناب کنید.

دیدگاه بلند مدت شما به علت افتادگی پلک بستگی دارد. بیشتر اوقات، این وضعیت فقط یک مسئله زیبایی است.با این حال،

 از آنجایی که افتادگی پلک گاهی اوقات می تواند نشانه ای از یک بیماری خطرناک تر باشد، همیشه ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

 

کلینیک صدف یک انتخاب خوب برای عمل افتادگی پلک یا بلفاروپلاستی

پوست چشم و بخش ناحیه چشم بسیار حساس است. به همین دلیل عمل افتادگی پلک یک جراحی بسیار حساس بوده که باید با ظرافت و دقت بالا توسط پزشک متخصص انجام شود. اصولا اگر افتادگی پلک جهت زیبایی انجام شود همراه با تخلیه چربی پلک همراه خواهد بود تا پف و چروک پلک نیز از بین برود.

کلینیک صدف با تجربه طولانی و موفق در انجام انواع عمل‌های زیبایی، محیطی بزرگ و کادری حرفه‌ای، تیم پزشکی متخصص و به روزترین تجهیزات پزشکی روز دنیا یکی مراکز خوب در تهران برای انجام عمل بلفاروپلاستی است.

۲۵ comments

ساناز شیرازی ۱۵ دی ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۴

جای عمل بلفاروپلاستی میمونه؟

Reply
کلینیک صدف ۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۷

با سلام خیر طوریکه برش داده میشه که جای عمل مشخص نشه و بعد هم با مراقبت و استفاده از ترمیم کننده ها خوب میشه

Reply
هانیه شریفی ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۰۳:۰۲

علت افتادگی پلک یک چشم چی میتونه باشه؟

Reply
کلینیک صدف ۵ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۲

با سلام
اصولا بالا رفتن سن باعث افتادگی پلک در هر دو چشم میشه ولی ممکنه میزان افتادگی متفاوت باشه. سایر موارد نام برده شده در مقاله مثل تومور مغزی، آسیب به چشم، حادثه و … میتونه علت افتادگی پلک یک چشم باشه. ولی بهتره پزشک بررسی کنه و تشخیص بده

Reply
رحمان امیری ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۰۵:۳۸

علت افتادگی پلک در جوانی چیه؟

Reply
کلینیک صدف ۵ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۸

با سلام
بیماری‌های ژنتیکی، حمله عصبی، تومور مغزی، بیماری‌های خودایمنی یا حوادث میتونن باعث ایجاد افتادپی پلک چشم در جوانی بشن

Reply
زهرا بهروزی ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۰۶:۰۱

با عمل جراحی میشه فاصله بین چشم و ابرو رو زیاد کرد؟

Reply
شادگان ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۶

ببخشید پف چشم مادرزادی هم قابل درمانه؟

Reply
سوگند اربابیان ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۱۸:۳۲

ببخشید من افتادگی پلک دارم ولی پزشک بهم گفتن نمیشه عمل کنم؟ چیکار باید کنم؟

Reply
رضا حاجیلو ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۰۰:۲۴

عمل افتادگی پلک چقدر طول میکشه و اینکه بعدش میتونیم سفر بریم؟ چون من از شهرستان می‌خوام بیام کلینیک شما

Reply
مهشاد کرمی ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۰۱:۳۳

شما عمل رنگی کردن چشم هم انجام میدید؟

Reply
نازنین جامی ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۰۳:۱۰

خیلی ممنونم مقاله‌اتون به سوالم جواب داد

Reply
بهروز شکیبی ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۰۹:۱۲

سلام من سالها پیش افتادگی پلک داشتم و عمل کردم. دوباره دچار افتادگی پلک شدم آیا امکان عمل دوباره وجود داره؟

Reply
حامد فراهانی ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۱

آیا میشه با روشی غیر از جراحی پف زیر چشم رو از بین برد؟

Reply
الناز بیگی ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۶:۴۴

من کمی افتادگی پلک دارم. آیا میشه در جراحی پلک فرم چشم رو هم تغییر داد؟

Reply
صبا ناجی ۲۸ دی ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۹

سلام من پف چشم و افتادگی پلک دارم اگه بخوام عمل کنم هزینه‌اش چقدر میشه؟

Reply
Fa ۱۲ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۷

سلام وقت بخیر من دختری ۱۵ ساله هستم از تولدم چشم سمت چپ افتادگی پلک داره
و احساس می کنم هر چی. سنم بیشتر میشه
بد تر میشه
دوران کودکی اصلا متوجه اش نبودم اطرافیانم چیزی نمی گفتن چون کم بود الان خودم خیلییییی اعتماد به نفسم پایینه بابت این و دوست دارم گوشه گیری کنم میشه تو این سن عمل کرد؟ و حدودی هزینه چقدر میشه؟ ممنون میشم راهنمایی کنید

Reply
کلینیک صدف ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۷:۵۴

با سلام بله امکانش هست. میانگین هزینه ۸ میلیون هست اما باید مشاوره بگیرید برای هزینه دقیقتر

Reply
فاطیما ۲ تیر ۱۴۰۱ - ۱۶:۵۵

سلام وقتتون بخیر. من ۱۹ سالمه و افتادگی پلک دارم ولی نه ب شدت. و چون عادت داشتم با انگشتام پوستشو کش بدم و خیلی بهش دست بزنم بدتر شده. راهی هست که ب حالت اول برگرده بدون جراحی

Reply
کلینیک صدف ۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۱

با سلام بله روش های دارویی و ورزشی و … موثر هستند ولی بهتره به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص بدن افتادگی پلک شما در چه حد و به چه دلیله و بعد بهترین روش درمان انتخاب بشه

Reply
بهنوش ۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۴

من چشمام پف داره چاق هم شدم بدتر شده برای پف چشم هم روشی درمانی هست؟

Reply
کلینیک صدف ۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۹

با سلام بله به کمک بلفاروپلاستی و تخلیه چربی های پلک میتونید پف چشم رو از بین ببرید.

Reply
حنانه کمالی ۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۵

یه روشی هست نقطه نقطه سوزن میزنن اون موثره رو افتادگی پلک؟

Reply
کلینیک صدف ۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۹

با سلام بله روی افتادگی پلک بر اثر افزایش سن موثره اما اگر افتادگی پلک شدید هست و نتیجه ماندگارتر و قابل توجه میخواید عمل جراحی مناسبتره

Reply
فردوس ۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۶

عمه من افتادگی پلک داشت بر اثر افزایش سن بود البته. خیلی راه ها رو امتحان کرد. فایده نداشت آخرش رفت عمل کرد و الان خیلی خوب شده

Reply

Leave a Comment